Forvirrende filifokus

Jeg undrer meg over ropingen på straff for pedofili, slik man for noen år siden kriminaliserte homofili. Jeg tror mange lider av begrepsforvirring i denne sammenheng. Hvordan kan en seksuell legning være eller gjøres kriminell?

Selvfølgelig er det større sannsynlighet for at pedofile forgriper seg seksuelt på barn. Overgrep mot barn er en avskyelig handling og sterkt straffbar. Ingen vil få noen diskusjon med meg om det. Men vi må skille mellom legning og handling. Det er også større sannsynlighet for at homofile voldtar menn og at heterofile voldtar kvinner. Men det er ikke ensbetydende med å være heterofil at man voldtar kvinner! Det er heller ikke slik at alle homofile forgriper seg på menn. Og det er altså heller ikke slik at alle pedofile forgriper seg på barn.

En seksuell legning gir bare seksuelle preferanser, ikke en ustyrlig trang til å leve ut alle fantasier. Mennesket er mer sammensatt enn som så ensporet. Vi har etiske og empatiske holdninger som styrer våre handlinger, om vi ikke også lider av mangelfullt utviklede sjelsevner eller rett og slett er psykopatiske. En pedofil psykopat er meget farlig for barn, slik en psykopatisk heterofil er farlig for kvinner. Ingen tvil om det. Men jeg tror at de fleste pedofile ikke forgriper seg på barn, på samme måte som jeg tror at de fleste homofile ikke forgriper seg på menn og at de fleste heterofile ikke forgriper seg på kvinner.

Vi bør bruke begrepene for hva de betyr, ikke hvilke følelser de kan vekke i oss. Heksejakt på pedofile er ikke bedre enn heksejakt på homofile eller heterofile eller nekrofile eller zoofile – og hva nå enn menneskers seksuelle preferanser kalles.

MEN – og dette er ufravikelige verdier – mennesker skal dømmes etter sine handlinger og sine forsett. Noe annet er ikke prinsipielt fundert og ikke rettsstaten eller menneskerettighetene verdig. Likevel må jeg i dagens debattklima presisere at jeg hevder dette prinsipp uten selv å være pedofil. Tenk det!

(:Odd L Nordhagen)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Filed under Oasen nr 14

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s